Be inspired by the innovative way architects and designers from around the world have incorporated Altair Louvre Windows into their sustainable building designs.

Over the last couple of months we have added various projects to our showcase. Read below for a quick summary of the new projects or visit the Project Profile page to read in more detail.

Lifestyle Working Collins Street in Melbourne, Victoria
This four-storey commercial development accommodates 137 individual suites and retail spaces for small to medium business types. Altair Louvres with the Stronghold System are incorporated into the external framework to assist with energy efficiency and natural airflow while providing added strength and safety to the building. Standard Altair Louvres are strategically placed internally to further ventilate the building, yet can be easily closed to control noise and privacy when desired.

  • Developers: Lend Lease and Stable Group
  • Architect: Nettletontribe Project Architects

Residential Home in Geraldton, Western Australia
Positioned right on the water’s edge, this project adopts passive design principles to reduce the running costs of the home. Altair Louvres with the new Stronghold System have been installed on the upper-level to gain the benefits of full ventilation and added safety while standard Altair Louvres with timber blades help block out the sun and provide privacy when required. Overall a great choice, as Altair Louvres are made from non-corrosive materials to withstand such harsh coastal environments.

  • Builder/Supplier: Glass Co WA

Research Station, Nambour, Queensland
The project expands the horizons of what a sustainable sub-tropical workplace might be, yet provides the normal aspects of a modern office. Altair Powerlouvre Windows were integrated to help with mixed-mode ventilation and daylighting systems that work together to achieve operational energy efficiency.

  • Architect: Chris Klar Architects
  • Photographer: Glenn Weiss

Taringa House in Brisbane, Queensland
An original four-room worker’s cottage has been transformed to accommodate family needs. The old-style cottage functions as an entrance while the new contemporary addition is the core of everyday living. Altair Louvres span between the vertical structural mullion uninterrupted, optimising the extent of transparency and cross ventilation.

  • Architect: Loucas Zahos Architects
  • Photographer: Christopher Frederick Jones

Charles St Residence in Cairns, Far North Queensland
This construction consists of four spacious and airy, double-storey units while retaining some of the original parts of the existing Queenslander. Bedrooms are located downstairs while the living areas upstairs make the most of cooling breezes through the use of Altair Louvre Windows in this tropical climate.

  • Architect: Studio Mango

The Nest House in Melbourne, Victoria
This renovation of a Melbourne bungalow has been opened up to provide clear connections between each room, with the kitchen as the main hub for daily activity. Altair Louvres can be found in the bathroom, kitchen and dining areas to assist with the flow of natural light and fresh air throughout the home.

  • Architect: Zen Architects
  • Photographer: Emma Cross Photography

Private Residence in Oahu, Hawaii
Originally a ‘surf shack’ located within a mile from the ocean, this residential dwelling has been renovated into a cosy getaway in one of Hawaii’s most charming coastal beach communities. Altair Louvres have been installed down low and up high to help create a thermal chimney effect to naturally cool the home without the need for air conditioning.

Bungalows in Ara Damansara, Malaysia
Altair Louvre Windows were selected as a solution for this prestigious project to provide an open and well-ventilated area on the top floor of these 8000 square foot bungalows for various activities. As you can see, there are Altair Louvres installed on all four walls of the room, as well as being incorporated into the bi-fold doors to help optimise natural light, airflow and outdoor views.

  • Architect: GDP Architects

Village in Antipolo, Philippines
This executive residential village has been designed and developed as part of man’s progressive quests for a better dwelling. It is located near various resorts, in a comfortable place away from the hustle and bustle of city life. Altair Louvres have been installed to capture cooling breezes and to help create a comfortable, relaxing environment without the need for power-hungry, artifical cooling systems.

  • Breezway Dealer: Sales Glass & Aluminium Philippines