Breeze Solarium House
Excellence in Sustainable Living

BALLANDEAN, QUEENSLAND, AUSTRALIA

The key to this house is the Breeze Solarium which is ostensibly a glazed veranda located in the middle of the house allowing a breezeway in summer and a Solarium in winter.

Breezway Louvre Windows around pool deck
Living space of Bundaroo house
Multiple bays of breezway louvres connecting old and new
Street view of Bundaroo house

The overhangs are articulated to perfectly manage the sun to exclude it in the warmer months and allow maximium penetration in the cooler season.

The house incorporates numerous Breezway Louvre Windows including some bays of automated Powerlouvre Windows which work brilliantly throughout the year and in winter are often the only windows open due to their ease of operation and allow complete control of the environment as blades can be angled.

Time was spent researching the best glazing for the house considering it resides south of Stanthorpe and the site experiences temperatures from sub zero to 40 degrees.

Low E Glass was selected and has provided outstanding results for winter as the home does not have any heavy curtains or pelmets – i.e. over a six month period the building is consistently 9 degrees cooler in summer and 9 degrees warmer in winter without any heating turned on inside the house. The reverse block veneer (internal) insulated walls together with James Hardie insulated wall cladding and Lysaght roofing no doubt contribute to these excellent results.

This home won the 2017 Queensland Master Builders State Award and Western Award for Excellence in Sustainable Living.

Architect: Architects Black & Wilson Pty Ltd
Phone: 07 3300 6610
Website: www.architectsblackandwilson.com.au

Builder: GHC Building Solutions
Website: www.ghcbuilding.com/