fbpx

Contemporary Addition with New Bright & Open Living Space

ADELAIDE, SOUTH AUSTRALIA, AUSTRALIA

The JR House is a contemporary addition to a Federation sandstone villa. The simple rectangular design with a generous double-height volume provides a bright and open new living space. The main objective was to facilitate sun penetration all day and all year round with high level windows including Breezway Louvre Windows to capture the northern sun beyond the height of the existing house while still providing natural ventilation.

The JR House exhibits clean architectural lines
Living area with stylish interior furnishings and Breezway Louvre Windows
Kitchen area with Breezway Louvre Windows to flush out hot rising air
Breezway Louvres next to fixed glass panels help frame a view and provide natural ventilation

A kitchen designed for passionate cooks sits below a mezzanine study, which offers the best view of the lofty lounge and dining. A wood fired pizza oven is integrated with the main building structure and linked by a servery window overlooking the garden. These interconnecting spaces and relationship to the outdoors reflect the family’s desired lifestyle.

Natural and uncomplicated materials compliment the simplicity of the architectural form, including burnished concrete, raw timber external cladding, oak joinery and white painted brick. Subtle textures of the brickwork’s intentional imperfections are highlighted by the passage of the afternoon sun.

Architecture & Interior Design: Architects Ink
Phone: 08 8363 4244
Email: adelaide@architectsink.com.au
Website: www.architectsink.com

Builder: Krivic
Website: www.krivic.com.au

Photographer: Sam Noonan
Website: www.samnoonan.com.au