Environmentally Friendly Compact Yet Spacious Home

FAR NORTH QUEENSLAND, AUSTRALIA

The Gavin Street Residence is an example of POD’s (People Oriented Design) philosophy of the Least House Necessary. It supports simple, low consumption living choices that encourage a connection with nature. It is an efficiently designed three bedroom, tropical, sustainable home that sits comfortably on the lower flanks of the McAlister Range, north of Cairns.

High level Breezway Louvres with manual control
Entrance to Residential Home with Breezway Louvres
Cross ventilation is optimised through Breezway Louvres on multiple walls
Bathroom area with natural ventilation

The narrow floor plan captures breezes to naturally ventilate the house through the use of Breezway Altair Louvre Windows and minimises the reliance on air conditioning. Verandas front and back provide deep shade, while all areas of the house enjoy 180 degree views through the treetops to the nearby Coral Sea.

Indoor and outdoor living connect seamlessly with a large covered breezeway forming the central axis of the house, separating living and sleeping zones. The house includes sustainable materials, finishes and fixtures selections in mixed Australian hardwood timber floors, clear finished plywood ceilings to the living area, and low VOC and low emission products in joinery and cabinetwork.

This project received a regional commendation in the 2019 Australian Institute of Architects Residential Category. It then went on to compete for a State residential award in Queensland.

Architect: People Orient Design (POD)
Tel: 07 4041 0292
Website: www.peopleorienteddesign.com.au