Louvre Windows Control Natural Ventilation

Tyto Wetlands, Queensland, Australia

This Information Centre located at Ingham has a wonderful display of floor to ceiling Altair Louvres in a Clear Anodised Frame with Black clips and 102mm clear glass blades to maximise natural ventilation and allow visitors to enjoy beautiful views of the wetlands. Although air conditioning is installed in the building, it is only turned on in the mornings when there is no breeze or if the windows are required to be closed to reduce the outdoor noise coming into the hall during meetings.

Security screens are also installed to prevent bugs from entering when the windows are open and to also deter intruders breaking into the building at night when no one is using the centre.

Troppo co-founders Phil Harris and Adrian Welke who designed the Tyto Wetlands Cultural Centre, won the AIA’s highest honour, the Gold Medal in 2014.

Project Date: February 2012

Architect – Troppo Architects Queensland
+61 7 4772 4251
www.troppoarchitects.com.au/