Open Spaced Modern Designed Beach Club Using Breezway Louvres

SCARBOROUGH, WESTERN AUSTRALIA, AUSTRALIA

Breezway Louvre Windows allow the Scarborough Surf Life Saving Club to create an open spaced, modern building which although separate to the Scarborough commercial and retail offerings still contains a visual relationship with the surrounding areas.

The Scarboro Surf Life Saving Club maximises fresh air through Breezway Louvres
Scarborough public building with Breezway Louvres
Tower of Scarboro Surf Club
Unique curved design of the Scarboro SLSC

The Scarboro Surf Life Saving Club is a fundamental part of Scarborough’s identity that acts as a beacon for the local community. The newly designed and built clubhouse forms an integral part of the Scarborough Foreshore Beach Hub. With an integrated approach using Breezway Louvres the clubhouse complements the adjacent beach pool and Scarborough’s commercial and retail offerings.

The objectives for the Beach Services and Surf Lifesaving Club Facility included:

  • Revitalisation of Scarborough’s iconic destination.
  • Provision of a large-scale benefit to the community.
  • A design that integrates into the “urban fabric”, and not remove from it.
  • An activated attractive ground floor plane, which provides an enhanced external environment.
  • The use of robust local coastal materials, including external timber.
  • The building is designed to “play an essential, symbolic and sustainable part of Scarborough Beach”.

Hames Sharley have stated that they felt Breezway Louvres were the right product that ticked all the boxes for this project as it is part of the public domain. Breezway Louvres offered maximum natural ventilation which was a key factor along with the security and durability required for the project.

Architect: Hames Sharley
Phone: 08 9381 0200
Email: wa@hamessharley.com.au
Website: www.hamessharley.com.au