Maximise Fresh Ventilation & Optimise Views in Transportable Buildings

Maximise Fresh Ventilation & Optimise Views in Transportable Buildings

Maximise Fresh Ventilation & Optimise Views in Transportable Buildings

NORTHERN TERRITORY, AUSTRALIA

NT Link sells, hires, designs, manufactures, transports and installs commercial and residential modular transportable buildings in Australia. This particular transportable building design has been completed for remote community housing in various locations around the Northern Territory.

Spacious open plan living area inside transportable building
Screens on doors and windows protects occupants from bugs and insects
Bedroom area with storage space for occupants
Bathroom uses Breezway Louvres to keep the area free from moisture

The transportable building module design is small but spacious. Breezway Louvre Windows have been used throughout the design to provide maximum ventilation for occupants to enjoy as they open twice as wide as regular window types. Uninterrupted outdoor views can also be enjoyed from the inside of the transportable home through the louvres installed with clear polycarbonate louvre blades. These Breezway Louvres also feature the Stronghold System, which is a pin system that mechanically retains the blades for extra strength and safety.

For more information on the transportable building design, please contact NT Link below.

Builder: NT Link
Phone: 08 8932 5000
Email: sales@ntlink.com.au
Website: ntlink.com.au

Community Centre & Library, Innovative Site using Powerlouvres

Community Centre & Library, Innovative Site using Powerlouvres

Community Centre & Library, Innovative Site using Powerlouvres

Carnes Hill, New South Wales, Australia

The newly developed $30 million Carnes Hill Recreation and Community Precinct has been designed to bring a new level of high-quality facilities to the rapidly growing community. Council expects this state-of-the-art infrastructure will further enhance Liverpool’s status as the capital of the Great South West.

The new precinct, designed on a 70,000m2 site, delivers a new library, multi-purpose recreation and community centre, café and outdoor spaces that will cater for all ages and accessibility needs.

Located on the corner of Kurrajong and Cowpasture Roads in Hoxton Park, the community centre and library were designed by dwp|suters in collaboration with Brewster Hjorth Architects and built by Kane Constructions.

The community centre will cater for functions and events for more than 200 people, with five function rooms and meeting spaces configured in different ways depending on the function or need.

Breezway Powerlouvres with the Stronghold System have been specified into the library and community centre to help bring natural light, air and a sense of space into the facilities.

The Powerlouvre Windows are integrated into a Building Management System to open and close in accordance with the weather conditions to create a comfortable environment throughout the day for visitors. The use of the Stronghold System will ensure increased strength and safety to the entire window area. Further to this, security bars have been installed on the Altair Louvres to deter intruders from entering the building after hours.

With the population of Carnes Hill expected to grow to around 100,000, this much-needed social, cultural and recreational facility will create a community hub where residents can gather to live, learn and play for years to come.

This project won the 2017 Master Builders Association of New South Wales Excellence in Construction of Public Buildings $20M – $35M

Architect –
dwp|suters + brewster hjorth architects
Suite 2, 19 Harris Street, Prymont NSW 2009
02 8569 5000
s.pearse@dwpsuters.com
www.dwpsuters.com

Australia Towers, Residential Apartments

Australia Towers, Residential Apartments

Australia Towers, Residential Apartments

Sydney, New South Wales, Australia

The built environment at Sydney Olympic Park is characterised by a tension between traditional urban planning imperatives and the construction and celebration of monumental sporting structures.

This competition winning design for two new residential towers with associated streetscape podium provides a sense of connection between the massive scale of sporting infrastructure and the human scale of life on the street.

The towers’ striking elliptical forms recall the iconic shapes of the nearby stadia but have been designed to sit alongside an existing rectangular high-rise building in a harmonious composition. The towers are linked by a low podium, comprising commercial office and retail tenancies that create a lively street frontage for residents and passers-by.

The floor plans’ elliptical geometry maximises views and access to sunlight for residents, while horizontal sun-shading bands that circle each tower vary in depth, providing greater protection to the north.

Vertical slots of Altair Louvre Windows by Breezway with the Stronghold System have been used in the facades to encourage natural airflow through the apartments and communal spaces, and the towers have been positioned to ensure that privacy and overshadowing requirements have been satisfied. Altair Louvre Windows were also specified to assist with rail corporation compliance. Thus when closed, Altair Louvres seal tightly to block out noise, provide protection from the elements and allow air conditioners to run more efficiently if required.

This project has won the AIA (NSW) Residential Architecture – Multiple Housing Award, Commendation 2016

Project Date – 2015

Bates Smart
www.batessmart.com

Mother Teresa Catholic College, Light & Spacious Classrooms

Mother Teresa Catholic College, Light & Spacious Classrooms

Mother Teresa College, Light & Spacious Classrooms

Baldivis, Western Australia, Australia

Parry & Rosenthal Architects were commissioned to implement Stage 1 of the new Mother Teresa Catholic Primary School located in Baldivis, Western Australia. The project consists of classrooms for Kindergarten to Year 2 with administration, library, canteen, multipurpose rooms, a covered area (also used by the local Catholic Parish for church services and events), hard court, service, drop-off and parking, and associated landscape works.

The brief for the project entailed creating a building with a strong presence in the developing suburb that will serve the church and the wider community while being a 21st century teaching and learning centre.

A detailed master plan was undertaken by Parry & Rosenthal Architects for the longevity of the primary school. Through clever design principals the campus was constructed around a central community court with facilities and learning spaces around its edges.

Manual and powered Altair Louvre Windows with the Stronghold System are incorporated into the design of the classrooms, multi-purpose and administration building to assist with creating a light and spacious area for the students and other users to enjoy. By utilising Altair Powerlouvres up high, hot air can be flushed out and replaced with cool, refreshing breezes that can help stimulate the minds of those in the learning environment. Altair Louvres at 1200mm lengths with the Stronghold System provide clear, unobstructed views so students can maintain a connection with the outdoors at all times throughout the day.

This project has won AIA and CEFPI International Commendation Awards. More recently it won the AIA 2016 Hillson Beasley Award for Educational Architecture.

Completion Date – Early 2014

Architect – Parry & Rosenthal Architects
www.pandrs.com.au

Photographers
Geoff Fisher – Fisher Photography
www.fisherphotography.com.au

Parry & Rosenthal Architects
www.pandrs.com.au

Halls Head College, Campus Redevelopment

Halls Head College, Campus Redevelopment

Halls Head College, Redevelopment of Campus

Halls Head, Western Australia, Australia

Parry & Rosenthal Architects were appointed to design the redevelopment of the Halls Head Community College located in Western Australia. As seen in the images, steel framing has been incorporated into the roof and veranda structures, with feature brickwork to provide a building façade that is attractive and enduring for this type of environment.

The redevelopment of the Community College will be completed in stages so the buildings can be aligned with the existing school structure and provide the necessary facilities in accordance with the proposed growth in future student numbers. The coordination of the project was an important consideration due to the close proximity of the operating school.

Breezway Altair Louvre Windows have been integrated into the building to assist with natural ventilation. By incorporating louvre windows into classroom designs, energy costs can be significantly reduced as fresh air can flow in to improve occupant comfort and increase learning outcomes without the need for air conditioning. Altair Louvres with the Stronghold System were specified into this particular application where windows require fall prevention, extra strength and security to keep occupants safe.

The Community College redevelopment as a whole includes new single and two storey classroom blocks, an extension and refurbishment of existing blocks as well as various work done to car parks, sports courts and landscaping.

Completion Date – July 2015

Architect – Parry & Rosenthal Architects
www.pandrs.com.au

Photography – Parry & Rosenthal Architects
www.pandrs.com.au