Caloundra Christian College, Junior Learning Centre

Caloundra Christian College, Junior Learning Centre

Caloundra Christian College, Junior Learning Centre

CALOUNDRA, QUEENSLAND, AUSTRALIA
Caloundra Christian College is an independent Christian School located on the southern end of Queensland’s Sunshine Coast. The School has a student body of approximately 300 students, from pre-kindy to Year 12. The School was established in 1983 and was founded by Caloundra CityLife Baptist Church.
Breezway Louvres allow fresh air and natural light

Resilience, adaptability, collaboration are qualities that will be highly sought-after from this new generation of learners. Responding to this, Caloundra Christian College’s new Junior School was designed around a play based and collaborative learning framework where importance was placed on both the internal and external learning environments to facilitate learning.

The internal learning spaces vary in scale to create flexibility. The large central area is a community space, where several classes can come together or where children can break out from designated learning areas. The high void fills the space with natural light, plus connects the two upper levels of the building visually and physically.

Visibility between spaces is important. Large sliding and bi-folding doors remove physical boundaries between designated learning areas which further aid learning through enquiry, collaboration and discovery. When walls are closed, visibility between spaces is still maintained with the extensive use of glass and Breezway Louvre Windows; connecting spaces while also giving acoustic and airflow control between spaces. While the building performs well acoustically, the learning spaces are at times opened up where the noise of busy young learners is gratifying.

Caloundra Christian College Junior Learning Centre has won the following awards:

  • 2020 AIA Gabriel Poole Award for Building of the Year (McLellan Bush Architects)
  • 2020 AIA Sunshine Coast Regional Commendation – Educational Architecture (McLellan Bush Architects)
  • 2020 LEA Award for Excellence in Education Design: Landscaping / Outdoor Learning Area Winner (Greenedge Design)
  • 2019 Master Builders Regional & QLD State Award winner for Education Buildings up to $10 Mil (EvansBuilt Pty Ltd)

 

Architect: McLellan Bush Architects
Website: www.mclellanbush.com.au
Photographer: Andy Macpherson
Website: andymacpherson.studio
St Peters Lutheran College

St Peters Lutheran College

St Peters Lutheran College

SPRINGFIELD, QUEENSLAND, AUSTRALIA
For the Junior High Precinct at St Peters Lutheran College Springfield, the College were passionate about maintaining their “small school” feel even as their pupil numbers grow; ensuring that any built works were reflective of the culture and values of the College.
Strategically placed Breezway Louvres for fresh, natural ventilation
The College has come of age and is a successful College where the culture sets it apart from other schools. Family, community, nurturing, journey; these words resonated throughout briefing discussions with McLellan Bush Architects. Designed as a catalyst for new learning and teaching methods, the Junior High Precinct steps towards new adaptable spaces and celebrates students’ transition into secondary education by creating personalised, user centric spaces for students and teachers to enjoy and thrive in. These include:

  • Flexible learning environments for agile, enquiry-based learning and community spaces for passive pastoral care and belonging;
  • Efficient learning environments that provide value for money. That is, areas being able to adapt and often perform a number of functions;
  • A community hub for the designated cohort, the school community and the Greater Springfield community; reinforcing the St Peters culture of inclusion and welcomeness;
  • A space to host art shows, performances, movies and breakout space both within and outside timetabled lessons.

This contemporary precinct encapsulates the College’s desire for continuous improvement and innovation. It represents a fresh new direction for St Peters Lutheran College Springfield, while reinforcing their existing culture.

Breezway Louvre Windows are strategically positioned throughout the school, at high levels and lower levels to stimulate air movement throughout the learning areas. Through abundant natural ventilation, learning areas are comfortable for students and teachers, increasing productivity levels and reducing the transmission of illnesses throughout the year.

St Peters Lutheran College Junior High Precinct has been awarded the 2021 AIA Regional Commendation (McLellan Bush Architects).

Architect: McLellan Bush Architects
Website: www.mclellanbush.com.au/
Photographer: Angus Martin Photography
Website: angusmartinphotography.com

Light & Airy Sunrise Beach Renovation Project

Light & Airy Sunrise Beach Renovation Project

Light & Airy Sunrise Beach Renovation Project

QUEENSLAND, AUSTRALIA

The Sunrise Beach project is an incredible renovation by Adrian Ramsay Design House. The kitchen area has been repositioned into the heart of the home to allow a more natural flow-through home design. By redesigning the kitchen layout and incorporating Breezway Louvre Windows, this entertaining space can now take in the outdoor views and natural breezes for the clients to enjoy.

It was also important for the clients to be able to connect with their outdoor surroundings but still have privacy while occupying the bathroom. Therefore frosted louvre blades worked perfectly for this. By adding Breezway Louvre Windows into the bathroom this allowed for masses of airflow, and helps the room to breathe and keep it dry, reducing any build-up of mould in wet areas.

Overall a stunning redesign making this home a more naturally comfortable living space for the homeowners to enjoy.

This project also won a Regional Building Designers Association of Australia award.

Building Designer: Adrian Ramsay Design House
Tel: 0490 547 760
Email: studio@ardesignhouse.com
Website: www.ardesignhouse.com

Multi-functional Studio naturally ventilated with Breezway Louvres

Multi-functional Studio naturally ventilated with Breezway Louvres

Multi-functional Studio naturally ventilated with Breezway Louvres

QUEENSLAND, AUSTRALIA
This stand-alone 20m x 7m studio was designed by Adrian Ramsay Design House and was requested by the clients to integrate well with the existing property and to flow into the existing home seamlessly.

Whilst the project faced some site challenges including boundary setbacks, AR Design has done an amazing job creating a relaxing and multi-functional space.

The structure houses a rehabilitation resistance pool indoors that is completely bug-proof. Breezway Louvre Windows were selected as the window of choice to allow abundant crossflow ventilation into the area with the option of air conditioning, if required.

The space also accommodates a full gym for both clients and their personal trainer, a playroom including pool table, and an area for massages and rehabilitation.

This project won the Regional and National Design Award for the Building Designers Association of Australia.

Building Designer: Adrian Ramsay Design House
Tel: 0490 547 760
Email: studio@ardesignhouse.com
Website: www.ardesignhouse.com

Breezway Louvres help win Best Contemporary Residential Design for 2021

Breezway Louvres help win Best Contemporary Residential Design for 2021

Breezway Louvres help win Best Contemporary Residential Design for 2021

QUEENSLAND, AUSTRALIA
‘A House that Breathes’ is a new build project by Adrian Ramsay Design House. The project has been designed with no fixed windows, only doors and Breezway Louvre Windows to allow the house to breathe all year round from its fresh, natural surroundings.

The clients have never had to use their power-hungry air conditioning, even during its hottest months in tropical South-East Queensland. This is due to the constant flow of natural ventilation from wide open Breezway Louvre Windows. The owners, Heather and Glenn stated, “no matter what the weather is they can always have a louvre open”. The design of a Breezway Louvre allows blades to be freely angled, even during light rain, so that natural air can continue to flow in and circulate the house.

This strategic, well thought-out design is naturally brightened, and is all about bringing the outdoors in, to help make the home come alive and allow the owners to enjoy their living space all year round.

This project won ‘Best Contemporary Residential Design (Australia)’ by BUILD in their Architectural Awards for 2021.

Customer Testimonial by ARDH featuring Breezway Louvres

Building Designer: Adrian Ramsay Design House
Tel: 0490 547 760
Email: studio@ardesignhouse.com
Website: www.ardesignhouse.com