Hilltop Coastal Hideaway with Breezway Louvre Windows

Hilltop Coastal Hideaway with Breezway Louvre Windows

Hilltop Coastal Hideaway with Breezway Louvre Windows

NEW SOUTH WALES, AUSTRALIA

Perched high on the hill this architecturally designed three bedroom home, with attached two bedroom granny flat, looks out to one of the most magnificent ocean and coastal views you are ever likely to encounter, and that’s just looking South and East. All North facing rooms also capture a beautiful mountain view – it’s a visual feast, and the number one reason the client decided to take the plunge and build on this tricky steep site.

The streamlined modern coastal home is designed over three levels and has two very distinct and separate zones. The main residence utilises the entire upper floor for the master suite and open plan living area. The entry level contains a guest room, alfresco kitchen, third bathroom and the entry foyer, which features hardwood stairs and lift access. There is also a two bedroom fully self-contained granny flat with no less than two private decks and private entrance.

This home oozes quality and its very evident how much custom construction went into bringing this job to life – it’s a very well designed and executed home that is so perfect in its proportions and its designated use – everything fits as it should into the correct sized space and most of the furniture was built or designed and built in specifically for each room.

The main living areas are open plan with 9-foot ceilings and spotted gum floors. If occupants can tear themselves away from the view they can curl up in front of the TV or gaze into the gas fireplace. A more private sunroom area off the bedroom wing also offers an alternate living space.

What at first appears to be a modest sized kitchen is packed with cutting edge technology and smart design. It is an entertainer’s delight with a bifold servery window and French doors that lead to the tiled terrace – a perfect spot to escape the strong winds that this location high on the hill could not avoid. An opening roof system allows the owners to control the weather in this protected corner of the house.

So full of light and breezes, this home has Breezway Louvre Windows installed strategically around the home to allow occupants to take in the view from this beautiful space and control the amount of ventilation into the house when they desire so they can live in comfort all year round.

Builder: Sorensen & Caldon
Tel: 02 6551 0445
Website: sorensenandcaldon.com.au

Photographer: Lindsay Moller Productions

Sleek, Stylish Home Utilising Modern Materials

Sleek, Stylish Home Utilising Modern Materials

Sleek, Stylish Home Utilising Modern Materials

MACKAY, NORTH QUEENSLAND, AUSTRALIA

The clients of this stunning home located in North Queensland were two brothers, who wanted their home to be designed with an ‘entertainer’s’ feel.

In order to meet the requirements, Tempus Design Studio designed the house with an open plan living area which was integrated with the entertainment area. High ceilings, timber beam features, mixed textures and materials creates an appealing look that the clients were extremely happy with.

The living and entertaining area are centrally located in the home and are sheltered from the western afternoon sun. A corner stacker door adjoins to the kitchen, dining and alfresco areas to maximise the ventilation and natural daylight into the core of the home. Breezway Louvre Windows and raked ceilings help complement the design as well as the flow of fresh breezes and light throughout the home.

Builder Designer: Tempus Design Studio
Tel: 07 4957 2800
Email: enquiry@tempusdesignstudio.com.au
Website: www.tempusdesignstudio.com.au

Photographer: Liz Andrews Photography & Design
Tel: 0402 033 892
Email: liz@lizandrewsphotography.com.au

Large Family Home Maximising Beach-Side Views & Ventilation

Large Family Home Maximising Beach-Side Views & Ventilation

Large Family Home Maximising Beach-Side Views & Ventilation

MACKAY, NORTH QUEENSLAND, AUSTRALIA
This large family home designed by Tempus Design Studio was built on a small block on the coastline in North Queensland.

The ‘Sunset Abode’ was designed to capture the beach-side views from all multi levels within the home and for all aspects to flow together seamlessly.

A modern facade was called for with the incorporation of a raised pool. Due to the overall height of the building it was important to create a facade with depth and character. The double height alfresco area and cantilevered elements help soften the facade by providing articulation.

Breezway Louvre Windows are incorporated into the bedrooms, kitchen and alfresco area to offer a number of benefits to the homeowners including fresh air and wide open views out onto the natural surroundings. When closed, they offer protection from the elements so outdoor time can be enjoyed without the worry of the weather changing.

The sleeping quarters are located on the upper floor which looks down over the main living areas. With a busy family lifestyle, this allows communication between both levels whist having a feeling of separation.

The project was the winner of the BDAQ Regional Design Awards 2019 – New Houses $750,001 – $1,000,000 Construction Cost.

Builder Designer: Tempus Design Studio
Tel: 07 4957 2800
Email: enquiry@tempusdesignstudio.com.au
Website: www.tempusdesignstudio.com.au

Photographer: Liz Andrews Photography & Design
Tel: 0402 033 892
Email: liz@lizandrewsphotography.com.au

Industrial, Mid-Century Modern Home Designed to Capture Prevailing Breezes

Industrial, Mid-Century Modern Home Designed to Capture Prevailing Breezes

Industrial, Mid-Century Modern Home Designed to Capture Prevailing Breezes

MACKAY, NORTH QUEENSLAND, AUSTRALIA

This industrial, mid-century modern inspired home was designed by Tempus Design Studio for a family to capture the rural views in Mackay.

Intending not to dominate the landscape, the ‘Arcadian Abode’ delicately sits on a gentle sloping hill on the large rural block. Design features include raked ceilings, custom cabinetry and a feature industrial-look angled wall.

The rear of the home sits predominantly facing north east, capturing the early morning sun whilst the entertaining deck is left fully shaded during the afternoon.

The lineal design allows for the capture of prevailing breezes, while large openings and Breezway Louvre Windows allow easy regulation and protection during rainy weather.

This project won the BDAQ Regional Design Awards 2019 – New Houses $300,001 – $500,000 Construction Cost.

Builder Designer: Tempus Design Studio
Tel: 07 4957 2800
Email: enquiry@tempusdesignstudio.com.au
Website: www.tempusdesignstudio.com.au

Photographer: Liz Andrews Photography & Design
Tel: 0402 033 892
Email: liz@lizandrewsphotography.com.au

Natural Light & Fresh Air Bring a New Dimension to this Home & Office Renovation

Natural Light & Fresh Air Bring a New Dimension to this Home & Office Renovation

Natural Light & Fresh Air Bring a New Dimension to this Home & Office Renovation

MACKAY, NORTH QUEENSLAND, AUSTRALIA

This home and home office fit out designed by Tempus Design Studio is located within 1km of the Mackay City Centre Business Precinct in North Queensland.

The refurbishment of the home involved re-cladding the existing house and enhancing the exterior character and charm whilst fully decking out the interior to become a home office for a young professional in the Building Design Industry.

The project features a large sophisticated working space for multiple staff members and an individual private office for the manager.

This project includes a number of different interior and exterior products from a range of manufacturers, along with slick, shiny new cabinetry. This allows the business to showcase and excite potential clients with the caliber and range of products that could be specified in their new projects.

The home/office features Breezway Louvre Windows all throughout the design allowing the owners and staff to enjoy the benefits of working in an environment that maximises fresh breezes and natural daylight while still allowing them to connect with their outdoor surroundings to bring inspiration to the projects they are working on each day.

This project won the BDAQ Regional Design Award 2018 for Residential Interiors.

Builder Designer: Tempus Design Studio
Tel: 07 4957 2800
Email: enquiry@tempusdesignstudio.com.au
Website: www.tempusdesignstudio.com.au

Photographer: Liz Andrews Photography & Design
Tel: 0402 033 892
Email: liz@lizandrewsphotography.com.au