Inverted Abode, Easy Living Spacious New Home

Inverted Abode, Easy Living Spacious New Home

Inverted Abode, Easy Living Home

Mackay, North Queensland, Australia
A family home with ‘Easy Living’ as the key element in design. The design incorporates the need for space and separation for the family members while allowing good interaction within the common spaces. The façade sets the home apart from others in the street with a stunning inverted truss entry portico which appears to float only supported by steel columns protruding from the walls beneath. The use of modern low maintenance products gives the home a striking commercial look. The home is set on an angular section of land and this has formed the basis of the built form. While appearing quite modest from the street the home develops into a spacious layout with raked ceiling to create volume. Altair Louvre Windows by Breezway have been incorporated to assist with the flow of natural air throughout this Tropical North Queensland home and help provides that sense of spaciousness desired by the family. Project Date – May 2015 Building Designer – Tamica Lewis Tempus Design Studio www.tempusdesignstudio.com.au Photographer – Kath Heke Real Estate Photography
Wherrol Flat New Home, Enjoying the Country Life

Wherrol Flat New Home, Enjoying the Country Life

Wherrol Flat Home, Enjoying the Country Life

Wherrol Flat, New South Wales, Australia

The small practice of Austin McFarland Architects is located in Wingham on the Mid North Coast. They have received a number of Architectural awards and recently won the Australian Institute of Architects (AIA) NSW Country Division Award for Residential Architecture for their project ‘Benbulla’ at Wherrol Flat.

This house exemplifies the work the firm has produced in their 10 years in Wingham. With a very simple plan, the home is rich in finishes and textures. Located on a stunning property, another important element to the home is the connection to the landscape. The awards jury said the home “encourages you to breathe quietly, slow down and just appreciate the delicate balance offered between landscape and shelter.”

It is their desire to use locally available materials that they believe is a major part of the success of this project. The Wingham based dry press brickworks, created a special colour brick in their “47” range for this home. This brick was used for both the walls and some internal floors. The benefits of selecting finishes from local suppliers can reduce the costs while not compromise the quality.

Timber was used for its practicality and also its beauty. With the local area being timber country, the local timber mill supplied all the Blackbutt timber weatherboard cladding and hardwood floor boards. The windows and doors are also Blackbutt. These large openings in association with Breezway Altair Louvre Windows with the Stronghold System, combined with the shallow plan allows for the home to be cooled with only cross ventilation and ceiling fans. The house is completely ‘off grid’ and relies on itself to generate power, collect water and process waste.

Project Date – December 2014

Architect – Carolyn McFarland
Austin McFarland Pty Ltd
www.austinmcfarland.com.au

Photographer – Alec M Hamilton

New Boonah House, Stunning Northern Aspect

New Boonah House, Stunning Northern Aspect

Boonah House, Stunning Northern Aspect

Boonah, Queensland, Australia

The Boonah House is a simple articulation that presents as a subtle insertion in the steep landscape. The design was conceived as a long rectangular pavilion of a single depth to optimise the northern sunlight and maximise the expansive views of the Great Dividing Range.

A series of operable screens clad the entire front facade of the house, providing the inhabitant with the ability to control their exposure to the natural elements and manipulate the internal environment.

The use of Breezway Louvre Windows provides that sense of spaciousness and allows one to connect with nature. Occupants can also control the amount of air entering the living environment at any given time by angling blades to the desired position while still optimising landscape views.

Project Date – 2014

Architect – Shaun Lockyer
Shaun Lockyer Architects
lockyerarchitects.com.au/

The Terraced House, Brisbane Post-War Cottage Renovation

The Terraced House, Brisbane Post-War Cottage Renovation

The Terraced House, Recalibrated Post War Cottage

Brisbane, Queensland, Australia

The Terraced House explores the idea of an articulated landscape creating an elevated courtyard to the side of a recalibrated post-war cottage. The house expresses a tactile palette of materials including blockwork, concrete and timber as a juxtaposition to the original cottage.

New generation Altair Louvre Windows are strategically placed to allow air to easily flow throughout the home. The modern take on a traditional style window also adds to the innovative design of the recalibrated post-war cottage.

Project Date – 2014

Architect – Shaun Lockyer
Shaun Lockyer Architects
lockyerarchitects.com.au/

Photographer – Scott Burrows
Aperture Photography

Post Post-War House, Suburban Cottage Renovation

Post Post-War House, Suburban Cottage Renovation

Post Post-War, Suburban Cottage Transformation

Brisbane, Queensland, Australia

The Post- Post-war House involves the transformation of a dilapidated suburban cottage into a contemporary, open plan, light filled family home. Along with an embellished materials palette of timber, marble and concrete, the architecture plays on dramatic internal volumes and unobstructed transitions between the living spaces and the private front and rear courtyards.

Breezway Altair Louvre Windows have been incorporated into the design to help open up the home and allow occupants to connect with nature while making the most of natural breezes to keep the home feeling fresh.

Project Date – 2014

Architect – Shaun Lockyer
Shaun Lockyer Architects
lockyerarchitects.com.au/

Photographer – Scott Burrows
Aperture Photography