Hilltop Coastal Hideaway with Breezway Louvre Windows

NEW SOUTH WALES, AUSTRALIA

Perched high on the hill this architecturally designed three bedroom home, with attached two bedroom granny flat, looks out to one of the most magnificent ocean and coastal views you are ever likely to encounter, and that’s just looking South and East. All North facing rooms also capture a beautiful mountain view – it’s a visual feast, and the number one reason the client decided to take the plunge and build on this tricky steep site.

The streamlined modern coastal home is designed over three levels and has two very distinct and separate zones. The main residence utilises the entire upper floor for the master suite and open plan living area. The entry level contains a guest room, alfresco kitchen, third bathroom and the entry foyer, which features hardwood stairs and lift access. There is also a two bedroom fully self-contained granny flat with no less than two private decks and private entrance.

This home oozes quality and its very evident how much custom construction went into bringing this job to life – it’s a very well designed and executed home that is so perfect in its proportions and its designated use – everything fits as it should into the correct sized space and most of the furniture was built or designed and built in specifically for each room.

The main living areas are open plan with 9-foot ceilings and spotted gum floors. If occupants can tear themselves away from the view they can curl up in front of the TV or gaze into the gas fireplace. A more private sunroom area off the bedroom wing also offers an alternate living space.

What at first appears to be a modest sized kitchen is packed with cutting edge technology and smart design. It is an entertainer’s delight with a bifold servery window and French doors that lead to the tiled terrace – a perfect spot to escape the strong winds that this location high on the hill could not avoid. An opening roof system allows the owners to control the weather in this protected corner of the house.

So full of light and breezes, this home has Breezway Louvre Windows installed strategically around the home to allow occupants to take in the view from this beautiful space and control the amount of ventilation into the house when they desire so they can live in comfort all year round.

Builder: Sorensen & Caldon
Tel: 02 6551 0445
Website: sorensenandcaldon.com.au

Photographer: Lindsay Moller Productions