Iglu, Light Fresh Natural Apartment Living For Students

Iglu, Light Fresh Natural Apartment Living For Students

Iglu, Light Fresh Natural Apartment Living

Chatswood, Sydney, Australia

Iglu Chatswood is a 396-bed student accommodation facility located adjacent to the Chatswood rail interchange. The project was purpose built for student living and comprises two linear forms of 11 and 12 storeys separated to the north by a landscaped courtyard and linked to the south by a lower recessed volume with a roof terrace that enjoys excellent views of the Sydney CBD.

These forms read as a series of stacked volumes of between one and three storeys in height that sit on a two storey terracotta base that provides warmth and a human scale to the street.

Accommodation consists of studios and cluster apartments that are accessed off glazed corridors which provide natural light and ventilation through the use of Altair Louvre Windows to the lift lobbies.

Residents enter via a new landscaped share way into a light filled double height space that serves as a living room for the entire building community. The two lower levels of the building accommodate a range of indoor and outdoor communal spaces for residents to meet and socialise. Internally off-form concrete, timber and terracotta provide a backdrop of raw and natural materials, with colour and texture introduced through fabric, rugs and furniture to create a relaxed atmosphere.

Basil Richardson from Bates Smart stated “For the Iglu student housing project in Chatswood, we were looking to maximise ventilation and views for each apartment. Breezway Altair Louvre Windows were an ideal solution, as they effectively doubled the amount of free air that we were able to provide, while the frameless glass allowed for unimpeded views out of the building.”

Project Date – February 2014

Architect – Basil Richardson
Associate Director of Bates Smart Architects
+61 2 8354 5199
www.batessmart.com.au

Sydney Apartments, Enclosed Balcony with Stronghold

Sydney Apartments, Enclosed Balcony with Stronghold

Multi-level Apartments with Enclosed Balcony

Bankstown, Sydney, Australia
Designed by Tony Owen Partners, this spectacular Bankstown Apartment project is located on Chapel Road in New South Wales.

The multi-storey project incorporates Altair Louvre Windows with the Stronghold System into the façade of the building to eliminate the need for balustrading.

Ideal for use more than four metres above ground level, the Stronghold System has been specifically designed to mechanically retain blades so ventilation can be maximised while providing added safety to the entire window opening.

Altair Louvres with the Stronghold System have been strategically placed on the corner of the building as a key visual feature. Being a high quality window system, Altair Louvres will provide protection from the elements and are restricted to comply with Fall Prevention requirements.

Breezway Altair Louvre Windows were recommended to the Developer by the Architects at Tony Owen Partners due to their visually appealing aesthetics, the products full certification and compliance with Australian Standards, and Breezway’s strong reputation in the window industry.

This project is still under construction and is expected to be completed early-2014.

Architect – Tony Owen Partners
www.tonyowen.com.au

Hawaii, Renovation of Apartment Block

Hawaii, Renovation of Apartment Block

Renovation of Apartment Block, Views & Fresh Air

Oahu, Hawaii, United States
This project consisted of removing all old jalousies that were installed within the building and replacing them with Breezway Altair Louvres in the ios Window System (ex Hawaii).

The product installed is a clear anodised aluminium frame with clear glass blades to provide natural light and cooling trade winds into the apartment block while maintaining beautiful views of the island and its natural surroundings.

The installation of the new Breezway Louvre System allows residents to easily open and close the window without any hassles and also provides the tightest sealing so air conditioners can work more efficiently when required.

Recent testimonials were given by residents of the Kaiolu Sunrise Apartment project to Breezway in recognition of the benefits Breezway Louvre Windows have brought to their home.

“Breezway Louvre Windows have provided our home with tight sealing, keeping noise to a minimum and allows our air conditioning system to run more efficiently. I rate the improvements to our home as 10 out of 10.”
Lisa 5/18/10

“Breezway Louvres help keep the dust, dirt and noise out of our apartment. We open and close them often because they are so easy to use. They are attractive and substantial and we feel added value and comfort to our house! I rate the improvements to our home as 9 out of 10.”
Frances 5/18/10

“Breezway Louvre Windows seal tight and reduce noise inside the home. I rate the improvements to my house as 8 out of 10. They have also reduced the need to use our air conditioning.”
Anonymous

Project Date – September 2013