Keeping Entertaining Areas Fully Ventilated – Dee Why RSL

Keeping Entertaining Areas Fully Ventilated – Dee Why RSL

Keeping Entertaining Areas Fully Ventilated – Dee Why RSL

DEE WHY, NEW SOUTH WALES, AUSTRALIA

The Dee Why RSL has been given a facelift! The reinvented RSL club has been designed by Altis Architecture and built by Boden Projects with open spaces and international style to provide entertainment and services to more than 50,000 members.

Multiple dining options offer a world of flavour in freshly renovated sections, including the new smoking area that has Breezway Altair Louvre Windows, supplied by CVD Commercial Glass & Aluminium Windows, to keep the area freshly ventilated. The Dee Why RSL is the perfect place to catch up with friends or celebrate with family.

The experience of mateship shared by Australians soldiers is found at the Dee Why RSL every day. More than supporting returned veterans, the club has a long history of helping the community, dating back to as early as 1937.

Architect:Altis Architects
Builder: Boden Projects
Fabricator: CVD Commercial Glass & Aluminium Windows Pty Ltd
Tel: 02 9673 5666
Email: chris@cvdcommercialglass.com.au
Website: www.cvdglass.com.au

Videographer: West End Media

Dine in Style at the Peakhurst Inn

Dine in Style at the Peakhurst Inn

Dine in Style at the Peakhurst Inn

PEAKHURST, NEW SOUTH WALES, AUSTRALIA

CVD Commercial Glass & Aluminium Windows Pty Ltd was approached by their good client Rohrig to provide a price for the Peakhurst Inn project. With a long standing and great working history CVD was able to help Rohrig in some design aspects for this project to ensure their client design criteria was met.

This project had faced many challeneges in the course of its building with water egress issues and also strict compliance issues with BCA for emergency exits. However, CVD with the help of Alspec were able to find a solution to allow water to escape effortlessly without encroaching on the internal surfaces.

The Peakhurst Inn has recently undergone Car park Entry Works adding modern Breezway Altair Powerlouvre Windows to height windows for natural ventilation and to open up the area to natural daylight and a feeling of spaciousness for patrons to enjoy. The final completion of this project now showcases this establishment as a leader in design and finishes for JDA Hotels and a benchmark for all other venues.

Client: JDA Hotels
Architect: Bergstrom
Builder: Rohig Constructions
Fabricator: CVD Commercial Glass & Aluminium Windows Pty Ltd
Tel: 02 9673 5666
Email: chris@cvdcommercialglass.com.au
Website: www.cvdglass.com.au

Casino Christian School, New Science Classrooms & Laboratory with Breezway Louvres

Casino Christian School, New Science Classrooms & Laboratory with Breezway Louvres

Casino Christian School, New Science Classrooms & Laboratory with Breezway Louvres

CASINO, NEW SOUTH WALES, AUSTRALIA

Casino Christian School is a non-Government Christian school located in North Casino, New South Wales, providing education to boys and girls from Kindergarten to Year 12. As a rural school with an evolving new look, this contemporary design by Richard Lutze and Associates captures the imagination and creates an uplifting learning environment for students and teachers.

The emerging design signals a change from the laid-back feel of this school, to a new dynamic, a creative and prosperous school ready and willing to embrace the science and technological revolution in the school system. A new Science building with classrooms and a laboratory manages to sit comfortably in this open rural environment, while also projecting a sense of dynamic learning into the school community.

The building has been designed with modern conveniences while also ensuring a sustainable passive layout, with large openable areas facing north overlooking rural vistas, providing good natural light and ventilation to the classrooms and laboratory through the use of Breezway Louvre Windows.

Internally, the design layout and design techniques, along with the latest state-of-art fixtures, fittings and finishes have been used to create a user-friendly science building to help excel the learning and teaching for those who occupy it. The result is a credit to the Casino Christian School’s Science Faculty who were involved in the design and consultation of the building with Richard Lutze and Associates.

This project won the 2017 Building Designers Association of Australia Design Award for Public Buildings/Structures.

Building Designer: Richard Lutze
RLA Building Design
Tel: 02 6628 5048
Email: richardlutze@rlabuildingdesign.com.au
Website: www.rlabuildingdesign.com.au

Blue Haven Bonaira Aged Care of Excellence

Blue Haven Bonaira Aged Care of Excellence

Blue Haven Bonaira Aged Care of Excellence

KIAMA, NEW SOUTH WALES, AUSTRALIA

Kiama’s new era of retirement living has recently opened at the Blue Haven Bonaira Aged Care Facility in New South Wales. The facility consists of 139 aged care living apartments and 59 independent living units.

Each unit has Breezway Altair Louvres with the Stronghold System installed in the living areas, bedrooms and bathrooms to help maximise the outdoor views. The glazing to all liveable spaces uses Low E glass with fixed double glazed panels, and Satina glass is installed in bathrooms for privacy and ventilation.

Designed with the community in mind, Blue Haven Bonaira has a number of community spaces at the heart of the village. All apartments feature a range of layout options to suit various lifestyle and budget needs.

Architect: Boffa Robertson Group
Tel: 02 9406 7000
Website: www.boffarobertson.com.au

Fabricator: Coastal Windows and Doors
Tel: 02 4255 5777
Website: www.coastalwindows.com.au

Bourke Street Contemporary Office & Living Space

Bourke Street Contemporary Office & Living Space

Bourke Street Contemporary Office & Living Space

SURRY HILLS,NEW SOUTH WALES, AUSTRALIA

632 Bourke was transformed from a warren of boarding house rooms to a contemporary office and living space, now home to Smart Design Studio. Formerly two adjoining terraces with rear stables, the building occupies a prominent corner position in Surry Hills. Conceived as a contemporary steel and glass insertion within an existing masonry shell, it consists of two levels of studios and a rooftop apartment.

The existing shell of the building has been retained, large vertical apertures cut through to reveal a layer of glass Breezway Louvre Windows framed by deep stainless steel casements. A rigorous grid informed the design approach for the whole building – from the steel structure to tiling set-out, workspaces and joinery and lighting – establishing coherency throughout the building.

The living and sleeping spaces are separated by an island ‘Pod’ which conceals the service areas, a narrow exterior planter and an interior bookshelf visually linking the two zones. Extensive glazing is sheltered in summer by large overhangs to the north, with screening to the east provided through fixed aluminium battens. Additional solar control is provided through motorised internal blinds, and the bathrooms are lit from skylights above. Natural ventilation can be tempered by the north-facing operable Breezway Louvres; the open plan layout assists good east-west cross ventilation.

The building is an honest layering of old and new as expressed by the raw treatment of the exterior façade through to the smooth, modern interior. The rooftop addition connects the double-height banks of glass Breezway Louvres with an articulated aluminium roof folding down as a screen to the back of the building. The end result successfully incorporates flexible and functional office interiors and a two-bedroom rooftop apartment within a rigorously controlled contemporary architecture of old and new.

Architect: Smart Design Studio
Tel: 02 8332 4333
Website: smartdesignstudio.com

Photographer: Anson Smart
Tel: 0417 249 455
Website: www.ansonsmart.com