St Thomas the Apostle Primary School naturally ventilated with Breezway

St Thomas the Apostle Primary School naturally ventilated with Breezway

St Thomas the Apostle Primary School naturally ventilated with Breezway

CRANBOURNE EAST, VICTORIA, AUSTRALIA

St Thomas the Apostle Primary School is part of the new Parish of St Thomas the Apostle in Cranbourne. The site will also eventually house a new Church and Parish Facilities in future stages. The school community strives to be a place of prayer, service, thanksgiving and reconciliation.

All students and the school community enter the building under the special St Thomas Cross which has been designed into the central windows over the main school entrance. Metaphor and symbolism were incorporated into the design; in particular the main stairway was linked to the legend of St Mary; the leaning columns are expressions of ‘doubt’ – St Thomas was informally called “doubting Thomas” – while providing strong support, affirming belief.

The design aims to provide a learning environment that educates, challenges and engages. To facilitate this, spaces were designed with 21st Century collaborative teaching and learning in mind. Staff at the school were keen to move away from traditional cellular classroom design towards a flexible variety of linked Learning Spaces, with shared Learning Commons which allow for student circulation as well as break-out learning areas.

Breezway Louvre Windows have been strategically placed to bring natural light and fresh air into the learning environments to provide healthier, more comfortable spaces for teachers and students.

Architect: Brand Architects
Website: www.brandarchitects.com.au
Facebook: www.facebook.com/Brand.Architects.Australia
Instagram: www.instagram.com/brand.architects.australia
LinkedIn: www.linkedin.com/company/brand-architects-australia

Photographer: Andrew Wuttke – Wuttke Photography
Website: www.wuttke.com.au
Instagram: www.instagram.com/andrewwuttke

EZONE Student Hub, Crawley Campus, UWA

EZONE Student Hub, Crawley Campus, UWA

EZONE Student Hub, Crawley Campus, UWA

WESTERN AUSTRALIA, AUSTRALIA

The EZONE Student Hub of The University of Western Australia is considered a world-class learning space for engineering and mathematical science students. The building was designed by Hassell with assistance from engineering students and utilises the Breezway Altair® Powerlouvre™ System up high, in out-of-reach locations, to automatically open and close in conjunction with a Building Management System when conditions permit.

This new innovative and collaborative space is designed to transform the way students are educated, undertake research and engage with the community.

The project connects new and repurposed buildings, making a new Western Gateway into the heart of the Crawley campus. The high Gateway roof defines a shared pedestrian zone flanked by café and informal learning steps; a social heart for both the engineering and community.

Beautiful UWA planting runs into and up the building, blurring the traditional boundaries between inside and outside. A golden ‘veil’ envelops the building, excluding glare and heat with a unique design. The veil brings dappled light into the building and public spaces.

Adaptable, bright education spaces are designed for collaboration and interaction with students. The flexible workspaces can be changed to suit the purpose and conversation throughout the day. With the incorporation of Breezway Altair Louvre Windows, beautiful outdoor views can be enjoyed from the inside, whilst fresh cooling breezes can flow in from louvres when open to keep students comfortable in their learning environment. This helps enhance the student experience.

This engaging environment is a place for students and the industry to work together to shape global economies of the future.

Architect: Hassell
Tel: 08 6477 6000
Email: perth@​hassellstudio.​com
Website: www.hassellstudio.com

Client: The University of Western Australia
Website: www.uwa.edu.au/facilities/ezone

Naturally Ventilated Hydrotherapy Pool Facility

Naturally Ventilated Hydrotherapy Pool Facility

Naturally Ventilated Hydrotherapy Pool Facility

PALMERSTON, NORTHERN TERRITORY, AUSTRALIA

Scope Building NT Pty Ltd is a Northern Territory owned and operated Construction Company. With over 60 years combined experience, the company specialises in local building development, including the construction of the new $3.1 million Hydrotherapy Pool at Palmerston Regional Hospital.

The Palmerston Hydrotherapy Pool facility is naturally ventilated with Breezway Louvre Windows
High level Breezway Powerlouvre Windows allow hot air to escape and be replenished by cool refreshing breezes from lower level louvres
Breezway Louvres have been installed on either side of the Hydrotherapy Pool Building for natural ventilation
Breezway Louvres are ideal for cross flow ventilation and remove the need for airconditioning in the Palmerston Hydropool Facility

The aquatic facility is the first purpose-built hydrotherapy pool developed by the Northern Territory Government. The facility includes a temperature-controlled pool, with a ramp and hoist access for mobility-impaired patients.

Breezway Altair Louvre Windows and industrial ceiling fans are installed into the building to maximise natural cross flow ventilation and air circulation, thereby removing the need for air conditioning. Automated Breezway Powerlouvre Windows are installed up high so hot built-up air can be flushed out quickly and be replenished with cool air from lower level louvres. The Powerlouvre Windows are operated by the Breezway Apptivate Control Unit while lower level louvres are manually operated by Arens wind up controls. The Altair Louvre Windows are finished with a high performance powdercoat to ensure long life durability due to the atmospheric conditions and are installed in a Breezway Easyscreen Surround Frame with security bars for added protection.

Situated near the rehabilitation ward of the Palmerston Regional Hospital, the facility has been designed to improve the quality of life for patients while upskilling practitioners to better care for and treat Territorians.

Builder: Scope Building NT
Tel: 1300 672 673
Email: info@scopent.com.au
Website: scopent.com.au

Architect: DKJ projects.architecture
Tel: 08 8981 9177
Website: dkj.net.au

Fabricator: AllGlass & Aluminium
Tel: 08 8947 7158
Website: www.allglassnt.com

Port Macquarie Indoor Stadium Uses Natural Ventilation

Port Macquarie Indoor Stadium Uses Natural Ventilation

Port Macquarie Indoor Stadium
Uses Natural Ventilation

PORT MACQUARIE, NEW SOUTH WALES, AUSTRALIA

The newly expanded Port Macquarie Sports Stadium was designed by Facility Design Group Architects and was officially opened in February 2017. The $7million dollar project includes new timber floor courts, multi-purpose rooms, café, new change room amenities and a carpark.

Breezway Louvre Windows around pool deck
Living space of Bundaroo house
Multiple bays of breezway louvres connecting old and new
Street view of Bundaroo house

Constructed by commercial builders, Ware Building, the stadium accommodates both indoor sports and community events as well as attracting other local, state and national events.

The modern stadium was designed to increase the capacity and capabilities of the existing structure (originally built in 1982), now incorporating state-of-the-art facilities for participants and spectators to enjoy.

Breezway Louvre Windows throughout the structure enhance the energy efficiency of the building by allowing the flow of natural ventilation to keep occupants comfortable while watching or playing activities inside the venue. The louvres are also situated in the administration areas of the building and feature security bars to protect the venue from intruders after hours.

As a result, this extensive project has delivered a world-class regional facility that displays commitment to active and healthy lifestyles for the whole community to enjoy.

For more information please visit the Port Macquarie Indoor Stadium website www.portstadium.com.au

Architect: Facility Design Group Architects
Phone: 02 4446 0777
Website: www.fdg.com.au

Builder: Ware Building
Phone: 02 6654 8171
Website: www.warebuilding.com/

Community Centre & Library, Innovative Site using Powerlouvres

Community Centre & Library, Innovative Site using Powerlouvres

Community Centre & Library, Innovative Site using Powerlouvres

Carnes Hill, New South Wales, Australia

The newly developed $30 million Carnes Hill Recreation and Community Precinct has been designed to bring a new level of high-quality facilities to the rapidly growing community. Council expects this state-of-the-art infrastructure will further enhance Liverpool’s status as the capital of the Great South West.

The new precinct, designed on a 70,000m2 site, delivers a new library, multi-purpose recreation and community centre, café and outdoor spaces that will cater for all ages and accessibility needs.

Located on the corner of Kurrajong and Cowpasture Roads in Hoxton Park, the community centre and library were designed by dwp|suters in collaboration with Brewster Hjorth Architects and built by Kane Constructions.

The community centre will cater for functions and events for more than 200 people, with five function rooms and meeting spaces configured in different ways depending on the function or need.

Breezway Powerlouvres with the Stronghold System have been specified into the library and community centre to help bring natural light, air and a sense of space into the facilities.

The Powerlouvre Windows are integrated into a Building Management System to open and close in accordance with the weather conditions to create a comfortable environment throughout the day for visitors. The use of the Stronghold System will ensure increased strength and safety to the entire window area. Further to this, security bars have been installed on the Altair Louvres to deter intruders from entering the building after hours.

With the population of Carnes Hill expected to grow to around 100,000, this much-needed social, cultural and recreational facility will create a community hub where residents can gather to live, learn and play for years to come.

This project won the 2017 Master Builders Association of New South Wales Excellence in Construction of Public Buildings $20M – $35M

Architect –
dwp|suters + brewster hjorth architects
Suite 2, 19 Harris Street, Prymont NSW 2009
02 8569 5000
s.pearse@dwpsuters.com
www.dwpsuters.com