Russell House Renovation with Breezway Louvre Windows

Russell House Renovation with Breezway Louvre Windows

Russell Renovation and Pavilion with Breezway Louvres

QUEENSLAND, AUSTRALIA

This character cottage is located on a small lot and has received a doubling in size. The team at Latemore Design have done an exceptional job by adding a living pavilion to the site and converting the cottage into a beautifully comfortable space for their clients to enjoy all year round.

The project experienced some challenges along the way however the result is a pavilion designed to have excellent natural light and ventilation using Breezway Altair Louvre Windows. By installing louvres up high as clerestory windows between the stepped rooves allows huge amounts of natural light and hot built-up air to escape quickly and be replaced with cool refreshing breezes through lower-level louvres.

Considerable care was needed to deal with the moisture on site. The team at Latemore Design worked together with their engineer and builder to fix the issue and egress this into the lane. The site was therefore somewhat soft and used a waffle pod slab to obtain enough height to match the existing cottage.

At the rear of this project is a generous shed for two cars and a workshop. It was deliberately finished in dark steel to make it recede and form a nice backdrop to the courtyard.

Overall the property is not large in size but has a generous feel due to the design of high ceilings, some raked. This total transformation of the property, from a tiny cottage to a generous but compact home has exceeded all expectations.

Building Designer: Latemore Design
Town Planner: Peta Charles
Surveyor: Gateway Surveys
Structural Engineer: ADStructure
Certifier: BA&A
Builder: Mick McConnell
Photographer: Jose Figlioli

Mount Martha Courtyard House Featuring Breezway Louvre Windows

Mount Martha Courtyard House Featuring Breezway Louvre Windows

Mount Martha Courtyard House Featuring Breezway Louvre Windows

MOUNT MARTHA, VICTORIA, AUSTRALIA
In bayside Mount Martha, this single-storey holiday residence designed by Kister Architects is a serene sanctuary enveloped by nature. Briefed to create a multi-generational family retreat, Kister Architects deftly designed distinct zones for privacy and entertaining, with an interplay of openness and enclosure, solidity and transparency.

Biophilic design principles underpin the seamless integration of interior and exterior. Considered siting exploits the northerly aspect and locates a triangular plan around a central courtyard to maximise the penetration of natural light year-round.

A high, charred-timber wall shields the home from the street before peeling away to reveal a covered entry, beyond which lie the main volumes. The natural material selection is continued throughout, highlighted by natural light, while the pergola and central courtyard create an everchanging play of shadow and light.

Founded upon sustainable principles, every element deliberately serves a functional and aesthetic purpose. The thermally broken high performance double glazing maintains temperature control and comfort within the spaces whilst the Breezway Louvre Windows allow natural light and create continuous cross flow ventilation. Ceiling fans and motorised external blinds control the environment despite the famous ever-changing weather.

Architect: Kister Architects
Builder: Made Build
Structural Engineer: OPS
Landscaper: Amanda Oliver Gardens
Stylist: Jess Kneebone
Suppliers: Creative Windows, Eco Timber Group, Austral Masonry, AWS Windows, Lynch’s Window Fashions
Photographer: Peter Bennetts

House Renovation featuring the new IGLU System

House Renovation featuring the new IGLU System

House Renovation featuring the new IGLU System

CARDWELL, NORTH QUEENSLAND, AUSTRALIA

This renovated house by PD Designs belongs to the Cardwell School Principal, located just north of Townsville. With over 45 years’ experience in the building design and construction industry, award-winning designer, Peter Dall’Alba and his team have done a great job transforming this tired, run down property into an innovative, modern outtake on a Queenslander design.

The team at PD Designs worked closely with the client to deliver a refurbishment project that required a window system which offered maximium ventilation from the existing openings and was also able to reduce traffic noise from the highway that the property fronted.

The new IGLU Double Glazed Louvre System by Breezway fitted this application perfectly. The IGLU System was being developed at the time of this project and the team at Breezway were able to work together with DP Designs to ensure that the testing and manufacture of sizes required were prioritised to meet the deadlines.

Building Designer: Peter Dall’Alba
PD Designs
Tel: 07 4056 1883
Email: peter@pddesigns.com.au
Website: pddesigns.com.au

Spicers Retreat Naturally Ventilated with Breezway

Spicers Retreat Naturally Ventilated with Breezway

Spicers Retreats Naturally Ventilated with Breezway

SUNSHINE COAST, QUEENSLAND, AUSTRALIA

Nestled in the hills of South East Queensland’s Scenic Rim trail is a group of luxury off-grid cabins. Created for Spicers Retreats’ five-day walking adventures, the two eco-cabin sites offer a place for weary hikers to rest and rejuvenate after a rewarding day’s walk.

The idea for a multiday walk came to Jude Turner, the Spicers Retreats founder, over ten years ago as an idea to link their two properties Spicers Hidden Vale with Spicers Peak Lodge. Participants of the five-day walk are guided through the ancient World Heritage Gondwana Rainforest and along the Mistake Mountains.

The sheer scope of the project makes it one of the largest ecotourism ventures attempted in Queensland – something which also presented a unique design and construction challenge for Spicers Retreats, Luke Rowlinson Architects and Polyform Construction.

The cabins are spread across two sites and speak to the immense, untouched beauty of the rainforest and mountain ranges. “We co-designed the early master planning with a heavyweight Queensland architect, Jim Gall,” says Luke Rowlinson, the project’s architect. “He did the original sketches and walked through the sites before we even touched them. He had these ideas of how the buildings fit into the trees and the landscape so that there was the least impact possible.”

Spicers Retreats worked closely with A&L to overcome some particularly tricky challenges during the construction process. Each window was built offsite and transported in shipping containers, which meant a remarkably small margin for error once they arrived at the location. “The windows had to be exactly the right depth, the reveals had to be finished exactly where we expected them to be because the panelling, lining and cladding was all built offsite.” Luke says.

The cabins are a love letter to the bush and appear like a cluster of treehouses that blend into their environment – in part thanks to the earthy colour palette of the window and door frames. A large tilt door extends out from the bedroom, creating an uninterrupted outlook to the surrounding gum trees. In the warmer months, the door can be left open all night; it’s a luxury spin on sleeping under the stars.

Through close collaboration with A&L, Spicers selected a combination of fixed rake and Breezway Louvre Windows, which allow fresh air to flow into the living spaces and add a sense of texture and substance with their bold, designer profiles. Clear glass louvres with black frames bring light into the front of the cabins and elevate the earthier tones, while the Western Red Cedar louvre blades in the bedrooms strike a balance between privacy and ventilation.

Spicers commitment to sustainability meant they oversaw the entire production process from beginning to end. A zero-waste policy was introduced for both on and offsite practices. “It was to the point that we wouldn’t accept any products if the packaging couldn’t be recycled,” Luke said.

Energy efficiency was a major priority for the cabins to run effectively off-grid and with a low environmental impact. The Great Dividing Range area is chilly in winter and warm in summer, so the buildings are well insulated to maintain a steady temperature. Every window was fitted with inline reveals, which provide a higher insulation standard than regular windows, helping to reduce the need for excess heating and cooling. “It’s quite revolutionary, and a lot of windows from around the world are heading this way,” Luke tells us.
“Just by changing the location of where the reveal sits to the aluminium frame means they transfer less energy from the inside to the outside and vice versa during the life of the window.”

Spicers Retreats eco-camp cabins show us that engaging with sustainable construction doesn’t mean sacrificing beautiful design. It’s quite the opposite. By letting nature drive their decision-making process, Spicers have shown us that something quite extraordinary can be achieved. Luke echoes this sentiment. “Spicers are particularly forward-thinking, and they’re not arrogant enough to think that their retreats will exist forever,” he says. “They know that there’s a limited lease, and they know that there’s a limited opportunity to promote the great natural asset we have.”

Client: Spicers Retreats
Architect: Luke Rowlinson Architects co-designed with Jim Gall Architect
Builder: Polyform Construction
Window & Door Supplier: A&L

Beautiful Buderim Home Flooded with Natural Breezes

Beautiful Buderim Home Flooded with Natural Breezes

Beautiful Buderim Home Flooded with Natural Breezes

BUDERIM, QUEENSLAND, AUSTRALIA

Adrian Ramsay Design House was commissioned by Queensland builders, Green Earth Homes to design this home for their client. This contemporary new home is perched up on top of the south eastern side of Buderim and overlooks the beautiful scenic coastline.

This two-storey design features four bedrooms, two with ensuites and walk in robes, living rooms on the ground and upper floors, connected by a featured staircase at the entry. The home also has an outdoor pool, a large covered alfresco area and private garden courtyard.

With multiple Breezway Louvre Windows throughout the design, breezes can flow in from the east to the west, and north to south while also using the staircase as a funnel to remove stale air from the home, reducing the reliance on mechanical ventilation.

This light and air flooded home has one of Buderim’s best aspects and is within walking distance to the local village.

Building Designer: Adrian Ramsay Design House
Tel: 0490 547 960
Email: studio@ardesignhouse.com
Website: www.ardesignhouse.com