Mount Martha Courtyard House Featuring Breezway Louvre Windows

Mount Martha Courtyard House Featuring Breezway Louvre Windows

Mount Martha Courtyard House Featuring Breezway Louvre Windows

MOUNT MARTHA, VICTORIA, AUSTRALIA
In bayside Mount Martha, this single-storey holiday residence designed by Kister Architects is a serene sanctuary enveloped by nature. Briefed to create a multi-generational family retreat, Kister Architects deftly designed distinct zones for privacy and entertaining, with an interplay of openness and enclosure, solidity and transparency.

Biophilic design principles underpin the seamless integration of interior and exterior. Considered siting exploits the northerly aspect and locates a triangular plan around a central courtyard to maximise the penetration of natural light year-round.

A high, charred-timber wall shields the home from the street before peeling away to reveal a covered entry, beyond which lie the main volumes. The natural material selection is continued throughout, highlighted by natural light, while the pergola and central courtyard create an everchanging play of shadow and light.

Founded upon sustainable principles, every element deliberately serves a functional and aesthetic purpose. The thermally broken high performance double glazing maintains temperature control and comfort within the spaces whilst the Breezway Louvre Windows allow natural light and create continuous cross flow ventilation. Ceiling fans and motorised external blinds control the environment despite the famous ever-changing weather.

Architect: Kister Architects
Builder: Made Build
Structural Engineer: OPS
Landscaper: Amanda Oliver Gardens
Stylist: Jess Kneebone
Suppliers: Creative Windows, Eco Timber Group, Austral Masonry, AWS Windows, Lynch’s Window Fashions
Photographer: Peter Bennetts

Contemporary Addition with New Bright & Open Living Space

Contemporary Addition with New Bright & Open Living Space

Contemporary Addition with New Bright & Open Living Space

ADELAIDE, SOUTH AUSTRALIA, AUSTRALIA

The JR House is a contemporary addition to a Federation sandstone villa. The simple rectangular design with a generous double-height volume provides a bright and open new living space. The main objective was to facilitate sun penetration all day and all year round with high level windows including Breezway Louvre Windows to capture the northern sun beyond the height of the existing house while still providing natural ventilation.

The JR House exhibits clean architectural lines
Living area with stylish interior furnishings and Breezway Louvre Windows
Kitchen area with Breezway Louvre Windows to flush out hot rising air
Breezway Louvres next to fixed glass panels help frame a view and provide natural ventilation

A kitchen designed for passionate cooks sits below a mezzanine study, which offers the best view of the lofty lounge and dining. A wood fired pizza oven is integrated with the main building structure and linked by a servery window overlooking the garden. These interconnecting spaces and relationship to the outdoors reflect the family’s desired lifestyle.

Natural and uncomplicated materials compliment the simplicity of the architectural form, including burnished concrete, raw timber external cladding, oak joinery and white painted brick. Subtle textures of the brickwork’s intentional imperfections are highlighted by the passage of the afternoon sun.

Architecture & Interior Design: Architects Ink
Phone: 08 8363 4244
Email: adelaide@architectsink.com.au
Website: www.architectsink.com

Builder: Krivic
Website: www.krivic.com.au

Photographer: Sam Noonan
Website: www.samnoonan.com.au

Pavilion-Style Addition Provides Light-Filled Spaces

Pavilion-Style Addition Provides Light-Filled Spaces

Pavilion-Style Addition Provides Light-Filled Spaces

ADELAIDE, SOUTH AUSTRALIA, AUSTRALIA

The MH House consists of a pavilion-style addition and the refurbishment of a dilapidated Victorian bluestone villa. The addition provides a new light-filled kitchen and family living space, an open-plan design yet intimate in scale, with a strong connection to the outdoors.

Indoor Outdoor living area with Breezway Louvres on back wall
Indoor living area with Breezway Louvres on far left
Front facade of the MH Pavilion-style home
Double bay of Breezway Louvre Windows down hallway with frosted glass panels

Materials are textured but uncomplicated, limited in number with refined detailing of junctions to distinguish the pavilion as a separate entity while respecting the heritage and scale of the villa. Floor to ceiling glass, including Breezway Louvre Windows and minimal profile sliding doors accentuates the pavilion’s strong horizontal lines. The lounge can be opened almost entirely to the external area and the continuity of finishes reinforces this integration of indoor and outdoor living spaces.

A compact joinery ‘pod’ clad in American walnut timber contains the kitchen, pantry and laundry and conceals many services. It is centrally located, allowing natural light to penetrate the ‘working’ interior zone from both sides and provide uninterrupted views to the pool and garden.

Architecture & Interior Design: Architects Ink
Phone: 08 8363 4244
Email: adelaide@architectsink.com.au
Website: www.architectsink.com

Builder: Krivic
Website: www.krivic.com.au

Photographer: Sam Noonan
Website: www.samnoonan.com.au

Breezway Louvre Windows in the Gatwick Hotel-As Seen on The Block 2018

Breezway Louvre Windows in the Gatwick Hotel-As Seen on The Block 2018

Breezway Louvre Windows in the Gatwick Hotel-As Seen on The Block 2018

ST KILDA, VICTORIA, AUSTRALIA

The Block is Australia’s longest running and highest rating renovation TV show. In the 2018 series, Breezway Altair Louvre Windows are seen in the renovation of the Gatwick Hotel in St Kilda, Melbourne, courtesy of Stegbar Windows and Doors.

The Block Terrace Seat with Breezway Louvre Windows for natural light and fresh air
Terrace Area using Breezway Louvres to offer protection from outdoor elements
Terrace Area on The Block using Breezway Louvres
Close up of Breezway Louvres on The Block

Breezway Louvres have been used extensively in the first two levels of the external façade in the outdoor room of this newly renovated Hotel.

Due to heritage-listed requirements, the tired run-down cedar double hung window frames have been restored out on the Terrace in Units One, Two and Three. The double hung sashes have been fixed shut and Altair Louvre Component Systems have been installed to allow fresh, coastal breezes into each apartment. The new owners will be able to sit back and enjoy extended living space at any time of the year along with the benefits of a naturally ventilated apartment without the need for air conditioning.

Fabricator: Stegbar Windows & Doors
Phone: 1800 681 168
Website: www.stegbar.com.au/

Beautiful and Luxurious Sorrento Seaside Escape Home

Beautiful and Luxurious Sorrento Seaside Escape Home

Beautiful and Luxurious Sorrento Seaside Escape Home

SORRENTO, VICTORIA, AUSTRALIA

Matyas Architects is a medium size architecture and interior design practice based in Middle Park, Melbourne. With 28 years of experience in the field, the Matyas Team is dedicated to the production of innovative designs in residential and commercial projects. The architecture that Matyas Architects values is simple yet elegant with a strong contextual relationship and the firm is best known for its bayside one-off houses and residential alterations, similar to this seaside escape home in Sorrento.

Staircase from inside the Sorrento House
Sorrento House by Matyas Architects
Matyas Sorrento House with Breezway Louvresa
Bold structural lines from inside the Sorrento House

This project displays all qualities of luxury and precision. The talented team at Matyas Architects have incorporated Breezway Louvre Windows into the design by offering shelter to the outdoor balcony area. By utilising Breezway Louvres in this way, fresh air can freely flow through blades wide open to keep occupants cool and comfortable while enjoying clear outdoor views. And when the louvre blades are closed, they seal tight to provide shelter from cold winds and harsh weather.

The home has been designed to make the most out of stunning beach views and the luxurious pool. Overall a beautiful, elegant design.

Architect: Matyas Architects
Phone: 03 9690 4662
Email: architects@matyasarchitects.com.au
Website: www.matyasarchitects.com.au/