Hilltop Coastal Hideaway with Breezway Louvre Windows

Hilltop Coastal Hideaway with Breezway Louvre Windows

Hilltop Coastal Hideaway with Breezway Louvre Windows

NEW SOUTH WALES, AUSTRALIA

Perched high on the hill this architecturally designed three bedroom home, with attached two bedroom granny flat, looks out to one of the most magnificent ocean and coastal views you are ever likely to encounter, and that’s just looking South and East. All North facing rooms also capture a beautiful mountain view – it’s a visual feast, and the number one reason the client decided to take the plunge and build on this tricky steep site.

The streamlined modern coastal home is designed over three levels and has two very distinct and separate zones. The main residence utilises the entire upper floor for the master suite and open plan living area. The entry level contains a guest room, alfresco kitchen, third bathroom and the entry foyer, which features hardwood stairs and lift access. There is also a two bedroom fully self-contained granny flat with no less than two private decks and private entrance.

This home oozes quality and its very evident how much custom construction went into bringing this job to life – it’s a very well designed and executed home that is so perfect in its proportions and its designated use – everything fits as it should into the correct sized space and most of the furniture was built or designed and built in specifically for each room.

The main living areas are open plan with 9-foot ceilings and spotted gum floors. If occupants can tear themselves away from the view they can curl up in front of the TV or gaze into the gas fireplace. A more private sunroom area off the bedroom wing also offers an alternate living space.

What at first appears to be a modest sized kitchen is packed with cutting edge technology and smart design. It is an entertainer’s delight with a bifold servery window and French doors that lead to the tiled terrace – a perfect spot to escape the strong winds that this location high on the hill could not avoid. An opening roof system allows the owners to control the weather in this protected corner of the house.

So full of light and breezes, this home has Breezway Louvre Windows installed strategically around the home to allow occupants to take in the view from this beautiful space and control the amount of ventilation into the house when they desire so they can live in comfort all year round.

Builder: Sorensen & Caldon
Tel: 02 6551 0445
Website: sorensenandcaldon.com.au

Photographer: Lindsay Moller Productions

Doonan Glasshouse Maximises Cross Flow Ventilation with Breezway Louvre Windows

Doonan Glasshouse Maximises Cross Flow Ventilation with Breezway Louvre Windows

Doonan Glasshouse Maximises Cross Flow Ventilation with Breezway Louvre Windows

NOOSA, QUEENSLAND, AUSTRALIA

This project was Sarah Waller’s own personal, architect’s ‘dream home’ in Doonan, Queensland and was designed around three primary elements: a white concrete slab that appears to be floating, long expanses of full height glazing and a near flat roof. The clean lines, total transparency to the landscape and minimal detail of this design combine to create an architectural home that reflects the houses of the 1950’s Modern Movement, whilst the monochromatic colour scheme of the finishes and interior styling pull the house together, resulting in a chic, modern and flowing family home.

With an extensive architectural background and expertise as a licensed builder, Sarah creatively designed her home inspired by the simplicity and sophistication of mid-century modern architecture.

Walls of glass, including the incorporation of Breezway Altair Louvre Windows, span the length of the home, blurring the distinction between indoor and outdoor spaces. The extensive glazing also allows an abundance of natural light and ventilation to stream through, imbuing warmth and unimpeded views of the verdant surrounds. Sarah Waller states “I love that you have all the comforts of indoors, yet you really feel part of the landscape. We wake up with the sun and experience the subtle changes in weather throughout the day.”

Taking style cues from the Modernist Palm Springs pools popular during the 1950’s, a similar look is evoked with a streamlined resort-style linear pool, offset with a chic cabana furnished with casual pieces ideal for relaxing and soaking up the sweeping views.

This project has won the following awards:

  • 2016 Queensland Bathroom of the Year, HIA Queensland Region Housing Awards
  • Bathroom of the Year, 2016 HIA Sunshine Coast Housing Awards
  • Bathroom over $40,001, 2016 HIA Sunshine Coast Housing Awards
  • Kitchen of the Year, 2016 HIA Sunshine Coast Housing Awards
  • Kitchen over $50,001, 2016 HIA Sunshine Coast Housing Awards

Architect: Sarah Waller Architecture
Tel: 0406 620 460
Email: sarah@sarahwallerarchitecture.com.au
Website: sarahwallerarchitecture.com.au

Photographers:
Paul Smith Images – www.paulsmithimages.com.au
Jake Magnus Photo – www.instagram.com/jakemagnus_photo
Anastasia K Photography – anastasia-kariofyllidis.squarespace.com
Mister Mistress – www.facebook.com/mistermistress

Elegant Beach Side Residence Showcases Unique Design Features

Elegant Beach Side Residence Showcases Unique Design Features

Elegant Beach Side Residence Showcases Unique Design Features

POINT WELLS, NEW ZEALAND
This elegantly designed project was a rebuild / extension of an existing house in the popular beach side township of Point Wells, near Omaha in New Zealand.

The owner, Wally Bower and his company Warkworth Design, was the Architect, Project Manager and Builder of this home with some help from Britton Builders to complete the project.

The warm and inviting residence has an open plan living area that incorporates unique design features to make it stand out from other homes in the street. Some of these design features include uber-chic concrete walls that have a wood grain finish, with modern tall, narrow Breezway Altair Louvre Windows with external screens to provide natural ventilation when required.

The project also incorporates Vantage Residential series joinery, and obscure glass for privacy near the plasma solid aluminium panel door at the main entry. Overhead glazing has been incorporated into the front and side patio decking area, while polished concrete floors exude sophistication at first sight. Overall a beautifully designed home that is comfortable all year round.

Aluminium Joiner: Composite Joinery Limited
+64 9 425 7510
sales@compositejoinery.co.nz
www.compositejoinery.co.nz

Architect / Project Manager / Builder: Wally Bower
(In collaboration with Britton Builders)
Warkworth Design
+64 27 472 0873
warkworthdesign@gmail.com

Photographer: Amy Jenkins
+64 22 457 9044
amy@glasshousephotography.co.nz
www.glasshousephotography.co.nz

Sleek, Stylish Home Utilising Modern Materials

Sleek, Stylish Home Utilising Modern Materials

Sleek, Stylish Home Utilising Modern Materials

MACKAY, NORTH QUEENSLAND, AUSTRALIA

The clients of this stunning home located in North Queensland were two brothers, who wanted their home to be designed with an ‘entertainer’s’ feel.

In order to meet the requirements, Tempus Design Studio designed the house with an open plan living area which was integrated with the entertainment area. High ceilings, timber beam features, mixed textures and materials creates an appealing look that the clients were extremely happy with.

The living and entertaining area are centrally located in the home and are sheltered from the western afternoon sun. A corner stacker door adjoins to the kitchen, dining and alfresco areas to maximise the ventilation and natural daylight into the core of the home. Breezway Louvre Windows and raked ceilings help complement the design as well as the flow of fresh breezes and light throughout the home.

Builder Designer: Tempus Design Studio
Tel: 07 4957 2800
Email: enquiry@tempusdesignstudio.com.au
Website: www.tempusdesignstudio.com.au

Photographer: Liz Andrews Photography & Design
Tel: 0402 033 892
Email: liz@lizandrewsphotography.com.au